Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2011. November 18. 07:34, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

15 perc és a mobiltelefon egy hétig bírja majd

15 perc és a mobiltelefon egy hétig bírja majd

Hamarosan tízszer gyorsabban lehet feltölteni a mobiltelefonok, laptopok akkumulátorait, és azok tízszer hosszabb időn át bírják majd energiával – jósolják amerikai tudósok.

Ez a hamarosan hétköznapi „üzleti” szinten – mármint a boltokban – öt évet jelent. Az amerikai Northwestern University kutatói arra alapozzák előrejelzésüket, hogy megváltoztatták a lítium-ionos elemek anyagait; a módosítások egyike az, hogy milliónyi egészen apró, 20-40 nanométeres lyukat fúrtak beléjük. Az elemek, akkumulátorok új nemzedékével egy mobiltelefon 15 perc alatt feltölthető lesz és egy hétig bírja majd „szusszal”. A fejlesztés lényege a lítium-ionok nagyobb sűrűsége és élénkebb mozgása.

Az új „energiaspájz” ugyanakkor mintegy 150 feltöltés – egy év használat – után rohamosan veszít hatékonyságából, de még akkor is ötször jobb hatásfokú, mint a mai akkumulátorok – idézte a BBC brit sajtóorgánum Harold Kung egyetemi professzort, akinek csoportja eddig az elemek anód – az áramot befogadó - oldalára összepontosított. A „kijárati” oldal tökéletesítéséthez csak ezután fognak hozzá, ami további hatásfokjavulást eredményezhet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket