Városlista
2025. január 5, vasárnap - Simon

Hírek

2018. Október 11. 17:00, csütörtök | Életmód
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

A húsfogyasztás visszaszorítása az egyik kulcseleme a klímaváltozás elleni harcnak

A húsfogyasztás visszaszorítása az egyik kulcseleme a klímaváltozás elleni harcnak

A növényi eredetű ételekben gazdag, de húsban szegény flexitáriánus étrendre való áttérés, az élelmiszerhulladék felére csökkentése,

valamint a mezőgazdasági termelés fejlesztése a három kulcslépés, hogy az emberiség fenntartható jövőt építsen ki magának 2050-re.

A Nature című tudományos folyóiratban publikált tanulmány szerint a világ jelenlegi élelmezési rendszerének számos negatív hatása van: nagy mértékben hozzájárul az éghajlatváltozáshoz, felemészti az ivóvízkészleteket és szennyezi a környezetet a túlzott nitrogén- és foszforhasználattal - írja a BBC hírportálja.

Mivel 2010 és 2050 között várhatóan növekedni fog a bolygó lakossága és az emberek jövedelme, ezért ezek a negatív hatások 50-90 százalékkal is nagyobbak lehetnek, ami már túlmutatna a bolygó "teherbíró-képességén", hacsak az emberiség nem teszi meg a szükséges intézkedéseket - írták a tudósok.

Az Oxfordi Egyetem kutatói megállapították, hogy ennek veszélyét nem lehet csupán egyetlen változtatással elhárítani, a három kulcslépést együtt kell megtenni.

A tanulmány vezető szerzője, Marco Springmann szerint az egyik ilyen kulcslépés a növényi eredetű ételekben gazdag, de húsban szegény, a mediterránhoz hasonló étrend elsajátítása lenne.

"Van, aki mediterránnak hívja, mi flexitáriánusnak. A húsok közül csak a halat fogyasztó, a tojást és tejterméket megengedő vegetáriánus és a szigorúan növényi vegán idéták helyett mi a legkonzervatívabb, húst is tartalmazú étrendet válaszottuk, de ebben is csak hetente egyszer szerepel vörös hús" - mondta a tudós.

Amennyiben az emberiség erre az étrendre térne át, azzal több mint felére csökkenne a mezőgazdasági termeléssel kibocsátott üvegházhatású gázok mennyisége.

A kutatók szerint a mezőgazdasági termelést is át kellene alakítani. Ebbe beletartozna az emberi egészség számára fontos növények termesztése, valamint a hatékonyabb víz- és trágyafelhasználás.

A tanulmány szerint az élelmiszerhulladék felére csökkentésével további 16 százalékkal lehetne visszaszorítani a mezőgazdaság környezetre ártalmas hatásait.

"Egy tízmilliárdos népesség etetése nem lehetetlen dolog, amennyiben megváltoztatjuk az étkezési és élelmiszertermelési szokásainkat" - mondta Johan Rockström, a potsdami Klímakutató Intézet munkatársa, a tanulmány egyik szerzője.

Címkék: hús, klíma

Ezek érdekelhetnek még

2025. Január 05. 09:17, vasárnap | Életmód

Golden Globe - Vasárnap rendezik meg a 82. díjátadó gálát Los Angelesben

Vasárnap rendezik meg a 82. Golden Globe-díjátadó gálát Los Angelesben, a filmes mezőnyből az Emilia Pérez és A brutalista is a díjesélyesek közé tartozik.

2025. Január 03. 10:16, péntek | Életmód

Látványos csillaghullással kezdődik az év

Látványos csillaghullással kezdődik az év, érkeznek a Quadrantidák, az egyik legbőségesebb meteorzáport hozó raj - tájékoztatta a Svábhegyi Csillagvizsgáló csütörtökön az MTI-t.

2025. Január 03. 10:11, péntek | Életmód

EM: kevesebb mint két hétig nyújthatók be a támogatási kérelmek a Napenergia Plusz Programba

Fontos határidő közeleg az Energiaügyi Minisztérium (EM) tájékoztatása szerint: már csak kevesebb mint két hétig nyújthatják be támogatási kérelmeiket, akik regisztráltak a Napenergia Plusz Programba.

2025. Január 02. 08:44, csütörtök | Életmód

Újévi baba - Miskolcon és Nyíregyházán születtek az újév első babái

Egyaránt éjfél után egy perccel születtek meg 2025-ben Magyarországon az első babák Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében, Miskolcon és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében, Nyíregyházán.