Városlista
2024. július 6, szombat - Csaba

Hírek

2015. Augusztus 09. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: MTI

Cápafogat és páviánkoponyát találtak egy csomagokban a Liszt Ferenc repülőtéren

Cápafogat és páviánkoponyát találtak egy csomagokban a Liszt Ferenc repülőtéren

Védett állatfajok csontjait, köztük cápafogat és páviánkoponyát találtak három csomagban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

A NAV az MTI-nek küldött szombati közleményében azt írta, mivel a küldemények behozatalához nem voltak meg a szükséges engedélyek, ezért a pénzügyőrök természetkárosítás bűntett elkövetésének gyanúja miatt feljelentést tettek.

Az első küldemény Mozambikból érkezett, melyből több különböző koponya került elő, köztük egy páviáné is. A második csomag egy cápafogat rejtett, amelyet Kínából akartak egy magyarországi címzett részére eljuttatni.

A harmadik, Argentínából érkezett csomagban két pekari (vaddisznóhoz hasonló, Közép- és Dél-Amerikában elterjedt állat) bőrét találtak meg a pénzügyőrök.

A Földművelésügyi Minisztérium biodiverzitás és génmegőrzési osztályának előzetes szakvéleménye megerősítette a pénzügyőrök gyanúját; eszerint a főemlősök valamennyi faja, valamint a nagy fehér cápa, szerepelnek a veszélyeztetett vadon élő állatfajok nemzetközi kereskedelméről szóló jogszabályokban, így ezeknek a Magyarországra történő behozatalához engedélyek szükségesek.

A NAV emlékeztetett arra, hogy idén eddig 12 alkalommal találkoztak már természetkárosítás nyomaival a repülőtéren. Számos esetben kerültek elő étrend-kiegészítők és különféle gyógyhatású készítmények, élő állatok és növények, illetve állatokból készült divatcikkek, köztük táskák, órák és cipők.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 05. 07:59, péntek | Belföld

Tartható a 2,7 százalékos növekedési cél az MBH Bank előrejelzése szerint

Tartható a 2,7 százalékos növekedési cél idén, jövőre a 4 százalékot is meghaladhatja a gazdasági fejlődés üteme - mondták az MBH Bank csütörtöki sajtóeseményének szakértői Budapesten.

2024. Július 05. 07:58, péntek | Belföld

A hétvégén visszatér a kánikula

A hétvégén sok napsütés várható, a csúcshőmérséklet jellemzően 30 Celsius-fok felett alakul - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

2024. Július 05. 07:57, péntek | Belföld

MÁV: 30 százalékkal több baleset történt idén a vasúti átjárókban

Magyarországon az idén eddig 36 baleset történt a vasúti átjárókban, 30 százalékkal több, mint az előző év hasonló időszakában

2024. Július 04. 08:00, csütörtök | Belföld

Nagy Márton: Magyarország különleges szerepet tölt be a Kína és az EU közötti kapcsolatokban

Magyarország a fejlődő távol-keleti kapcsolatainak köszönhetően különleges szerepet tölt be a Kína és az EU közötti kapcsolatokban -