Városlista
2024. szeptember 19, csütörtök - Vilhelmina

Hírek

2018. November 03. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Erős, de érzékeny a világgazdasági változásokra a német gazdaság

Erős, de érzékeny a világgazdasági változásokra a német gazdaság

A német gazdaság erős, aligha befolyásolja lényegesen Merkel kancellár esetleges távozása, inkább a világgazdasági változásoknak lehet negatív hatása

- erről beszélt Csath Magdolna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában.

A német gazdaság, különösen a termelés, az ipar erős, a 2002-2003-as megtorpanás óta egyenletesen fejlődik. Gerhard Schröder kancellár munkaerőpiaci reformjainak köszönhetően csökkent a munkanélküliség és beindult a gazdasági növekedés, és mire 2005-ben Schröder politikailag megbukott, a német gazdaság sikeressé vált - idézte fel a szakember.

Úgy vélte, a német gazdasági sikerek egyik oka a szigorú költségvetési politika: az ország nem költhet többet, mint amennyit megtermel. Emellett az öregedő német társadalom már nem annyira fogyaszt, mint inkább megtakarít, a cégek pedig viszonylag alacsonyan tartják a német munkabéreket, legalábbis az ország gazdasági teljesítményéhez képest - mondta.

A német gazdaság sikerei jelentős részben azokra a nemzetközi termelési láncokra vezethetők vissza, amelyek olcsón tudnak termelni. Az exportorientált gazdaság azonban érzékeny a világgazdasági változásokra, ilyen lehet például az autóipar területén a vámok emelése, de a Brexit is negatív hatással járhat a német gazdaságra, amit az ahhoz szorosan kapcsolódó magyar gazdaság is megérezhet - fejtette ki Csath Magdolna.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 18. 06:00, szerda | Külföld

Mario Draghi: Európa drámai változások előtt áll

2024. Szeptember 17. 15:04, kedd | Külföld

Gátszakadás Lengyelországban, 25 ezres települést árasztott el a víz - Videó

A Lengyelországban található 25 ezer fős Klodzkót érte ez az árvíz, ahol az átszakadt gát teljesen elöntötte a települést.

2024. Szeptember 17. 07:46, kedd | Külföld

Másfél millióra emelte az orosz katonai állomány létszámát Vlagyimir Putyin

Száznyolcvanezer fővel másfél millióra növeli az orosz fegyveres erők katonai állományának létszámát Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn kiadott rendelete.

2024. Szeptember 17. 07:37, kedd | Külföld

Újabb merényletet terveztek Donald Trump ellen

Donald Trump köszönetet mondott hétfőn az amerikai Titkosszolgálatnak és a hatóságoknak azért, hogy megakadályozták az ellene készülő merényletet, miközben Joe Biden elnök elítélte a megkísérelt politikai gyilkosságot.