Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2011. Szeptember 14. 14:21, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

Hosszú sorok kígyóznak a támogatásért

Hosszú sorok kígyóznak a támogatásért

Folyamatosan nő az eddigi kormányzati gáz és távhő ártámogatás helyébe lépő lakhatási segélyért az önkormányzatokhoz fordulók száma - írja a Népszava.

A helyhatóságok zömének nincs elegendő szakembere a kompenzációs kérelmek elbírálásához, vagyis a kifizetések előtt kötelező jövedelem és vagyonvizsgálatok lefolytatáshoz.


Hétről-hétre mintegy tíz százalékkal többen jelentkeznek az önkormányzatoknál a szeptember elejétől a korábbi gáz és távhőár kompenzáció helyébe lépő lakhatási támogatásért. Az igazi rohamra azonban akkor számíthatnak a helyhatóságok, ha beköszönt a hideg idő - nyilatkozta a lapnak Schmindt Jenő. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke szerint a polgármesteri hivatalok nincsenek felkészülve a kérelmezők tömegeinek a fogadására. Az önkormányzatok ugyanis amúgy is létszám hiánnyal küzdenek tette hozzá az elnök. Emiatt nincs kellő mennyiségű munkaerő a beérkező kérelmek elbírálására. Az ilyen igényléseket ugyanis csak akkor hagyhatja jóvá az adott település vezetése, ha a megvizsgálta a beadványt beküldő vagyoni és jövedelmi viszonyait.

Schmindt Jenő úgy véli: a vagyon és jövedelem vizsgálatok lefolytatása jogi szempontból sem elfogadható. Miután az önkormányzatok nem adóhatóságok. Emiatt legálisan nem vizsgálódhatnak a lakók vagyoni és a jövedelmi helyzetéről. Mindezek mellett a polgármesteri hivataloknak az is gondot okoz, hogy az ilyen eljárások rendkívül nagy adminisztratív terhet rónak rájuk. Egy-egy kérelem értékelése ugyanis akár 3-4 ezer forint kiadást is jelenthet. Miközben egy átlagos támogatás összege háromezer forint körül mozog.

Az elnök szerint az ügyfelek az igénylésük elfogadása után legalább egy hónapot lesznek kénytelenek várni a pénzek kifizetésre. Egyrészt azért, mert az ügyek feldolgozása több hetet vehet igénybe. Másrészt a helyhatóságok zöme nem rendelkezik pénzügyi forrásokkal az igények kielégítésére. Ezért csak akkor tud fizetni az igény jogosultaknak, ha már megkapta a pénzt a költségvetéstől.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket