Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2011. Október 06. 14:21, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Újabb segítség a devizaadósoknak

Újabb segítség a devizaadósoknak

A Magyar Nemzet értesülése szerint hamarosan megérkezhet az Alkotmánybírósághoz az a beadvány, amelyben a bankszövetség a devizahitelek végtörlesztéséről szóló törvény megsemmisítését kéri.

Az új AB-törvény tervezetében az áll: a folyamatban lévő eljárások többsége megszűnik januártól. Ebből az következne, hogy ha az idén nem bírálnák el a beadványt, az ügy elenyészik. A hitelintézetek azonban megújíthatják panaszukat.

Közben tegnap elfogadták a Nemzeti Eszközkezelő programját. Ezek szerint az állami intézmény azoknak a devizaadósoknak nyújt támogatást, akik a lakóingatlanra vonatkozó jelzáloghitel-szerződésükből eredő fizetési kötelezettségüket 6 hónapja nem tudják fizetni, és a hiteladós, vagy a hiteladósnak a vele egy háztartásban élő házastársa, illetve élettársa szociálisan rászorult személynek minősül és legalább két gyermeket nevel.

A NET-programban való részvétel feltételeit az adós lakóingatlanán létrejött jelzáloghitel kapcsán is meghatározza a törvényjavaslat. A Kormányszóvivői Iroda tájékoztatása szerint feltétel, hogy a szerződés 2009. december 30-a előtti legyen, kizárólag az államnak felajánlott lakóingatlan legyen a jelzáloghitel-szerződés fedezete, a lakóingatlannak a jelzáloghitel-szerződés megkötésekor megállapított forgalmi értéke nem haladta meg Budapesten és a megyei jogú városokban a 15 millió forintot, egyéb településeken a 10 millió forintot, valamint a szerződés megkötésekor a kölcsön összege nem haladta meg az ingatlan jelzáloghitel kihelyezésekor megállapított forgalmi értékének a nyolcvan százalékát.

A szükséges igazolásokat az adósnak kell beszereznie, és a banknak hozzá kell járulnia az ügylethez, hiszen a pénzintézet a követelése jelentős részéről lemond. A bank az államnak nem 100 százalékon adja el az ingatlant, hanem egy földrajzi besorolásban rögzített kvóta szerint 35 - 55 százalék között. A hitelnek ezt a hányadát azonnal megkapja, ám cserébe lemond a jelzálog-jogáról és az ezt meghaladó követelésrészről.Az adós a továbbiakban nem tulajdonosként rendelkezik az ingatlannal, de mint bérlő az ingatlanban maradhat, és lehetősége van az ingatlan visszavásárlására az ügyletet követő hatodik hónaptól kezdődő másfél évig. Ha a bérlő szeretne élni a lehetőséggel, az állam az általa a banknak fizetett ár mindenkori jegybanki alapkamattal növelt összegén köteles ezt lehetővé tenni.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket