Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2012. Május 22. 07:05, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress

Újjászületik a Városligeti-tó

Újjászületik a Városligeti-tó

A FŐKERT Nonprofit Zrt. növények beültetésével varázsolja újjá a Városligeti-tavat az Aranyponty Zrt.-vel együttműködve.

Az Európában is egyedülálló Városligeti-tó jelenlegi, algásodásra hajlamos vízösszetételének megváltoztatása érdekében a két cég egy teljesen természet- és környezetbarát megoldást használ, amellyel elérhető a tó optimális vízösszetételének visszaállítása.

Az eljárás egyszerű: a tóba olyan növényeket telepítenek, melyek megfelelő mennyiségben dolgozzák fel a vízben jelenleg túl magas százalékban jelenlévő nitrogént és foszfort, ezzel tisztítva a vizet. A beültetett növények nem csak a víz összetételének tesznek jót, hanem díszítő értékkel is bírnak, így a beültetésük után a Városligetbe kilátogatókat egy szép, a tiszta vízfelületet zöld oázisokkal tarkított tó fogadja majd.

A hetekben telepítésre kerülő mintegy 120 konténeres növény – közöttük több színű tavi rózsák, vízitökök - várhatóan 1,5 – 2 hónap elteltével fogják igazán megmutatni magukat, s innentől folyamatosan változó képpel fogadják majd a látogatókat.

A Városligeti tó környékén jelentős mértékben elszaporodott vadkacsák azonban veszélyeztetik a tó újonnan kialakuló vízösszetételét. Hogy megóvják a vizet, a vadkacsák egy részét – természetesen állatbarát módon – befogják. Tisztelettel kérik a látogatókat, hogy ne bántsák az erre a célra kihelyezett ketreceket! A befogott állatokat a szakképzett dolgozók, szakszerű szállítást követően visszatelepítik természetes élőhelyükre. Mivel a vadkacsák hozzátartoznak a Városliget hangulatához, így 10-15 egyedet mindenképpen a tó környékén hagynak, hiszen ilyen létszámban nem veszélyeztetik a tó vízének megváltoztatott összetételét.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket