Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2012. Január 06. 14:30, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Korábban kezdődik a szellemi hanyatlás, mint hinnénk

Korábban kezdődik a szellemi hanyatlás, mint hinnénk

A megismerőképességek hanyatlása már 45 éves kortól elkezdődhet, nem 60 év körül, ahogyan azt legtöbben gondolják – állítják kutatók.

A British Medical Journal (BMJ) című orvosi folyóirat legfrissebb számában közzétett tanulmányhoz 1997-től kezdődően tíz éven át 5198 férfit és 2192 nőt követtek nyomon a University College London és a francia Epidemiológiai Kutatóközpont munkatársai. A vizsgálatba bevont önkéntesek londoni köztisztviselők voltak, akiknek életkora 45 és 70 év között volt a kezdetekkor. A követés tíz éve alatt háromszor mérték fel tesztekkel a résztvevők memóriáját, hallási és vizuális megértési készségeit, szókincsét.

Az eltelt idő alatt a szellemi képességek 3,6 százalékos hanyatlását állapították meg a 45-49 éves és 9,6 százalékos visszaesését a 65-70 éves férfiaknál. Ugyanezekre a korcsoportokra vonatkozóan a nőknél 3,6 százalék, illetve 7,4 százalék volt a tapasztalt hanyatlás mértéke. „A kognitív hanyatlás már a korai középkorúaknál jelen van” – állítják a dolgozat szerzői.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket