Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2017. Március 21. 07:20, kedd | Belföld
Forrás: mti

Ma van a bábszínházi világnap

Ma van a bábszínházi világnap

Ma van a bábszínházi világnap: a bábművészet képviselői országszerte szokatlan produkciókkal, szokatlan helyszíneken, egyszeri és megismételhetetlen akciókkal várják a közönséget.

Március 21. nem csupán a meteorológiai tavasz kezdete, hanem a bábművészet világnapja is, amelyet a bábművészet határon inneni és túli magyar nyelvű képviselői a Budapest Bábszínház kezdeményezésére immár negyedik éve ünnepelnek nagyszabású eseménysorozattal - olvasható a színház MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, a célok továbbra is változatlanok: az egyre nagyobb érdeklődést kiváltó, a színházi életben egyre nagyobb teret nyerő műfaj megerősítése, képviselőinek - a legfiatalabb generációnak és a már régóta a pályán levőknek - a bemutatása, továbbá a bábszínház helyének megerősítése az adott településen, a lakók elhivatottságának növelése bábszínházuk és a műfaj iránt.

A világnapon kő- és független bábszínházak művészei, színművészeti egyetemek hallgatói együtt igyekeznek új nézőket megnyerni a műfajnak a színházépületekben és azokon kívül is.

Budapesten, a vidéki bábszínházakban és a határon túl is számos programmal várják az érdeklődőket. A Vojtina Bábszínház művészeivel Debrecen legforgalmasabb helyein találkozhatnak kora délután, de a bábosok ellátogatnak a Debreceni Klinika Gyermek Hemato-Onkológiai Osztályára is.

Kaposváron minden kaposvári óvoda és iskola udvarán, valamint az épülő bábszínház helyén álló kápolnánál, várhatóan ezer kívánságléghajó indul óhajszalagokkal, világgá röppentve a hírt, hogy a városban bábszínház épül.

A győri Vaskakas Bábszínház nem egyedül ünnepel: a bábművészet vendége a tánc lesz. Délután a Víz, víz, tiszta víz - fröcskölő táncok 18 lábra című előadás látható.

A pécsi Bóbita Bábszínház történetéről Szekszárdon nyílik kiállítás Bóbita, Bóbita játszik címmel. Marosvásárhelyen egyetemisták flashmobja látható a város különböző pontjain. A nagyváradi Lilliput Társulat bábosai reggel iskolákban, óvodákban kezdik a napot, míg délután a repertoáron lévő előadásaik bábjaival kiköltöznek a nagyváradi várba, ahol kötetlen játék és zenélés várja a közönséget.

A veszprémi Kabóca Bábszínház társulatának művészei gólyalábon kilátogatnak a piacra, ahol rövid jeleneteket adnak elő.

A Budapest Bábszínház művészei középiskolákba látogatnak el, kalózokként elfoglalják a metrópótló hajót, és bepillantást engednek a Holle anyó próbáiba is. Délután az Operaház előcsarnokában Bábklasszikusok az Operában címmel láthatók Chopin- és Kodály-művekre készült etűdök. A Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház délelőtt a Spárga-tengeralattjárót játssza.

A 2017-es Bábszínházi világnap magyar nyelvű üzenetét Nánay István színikritikus írta. Az eseménysorozat fővédnöke Áder János köztársasági elnök, a budapesti események védnöke Tarlós István főpolgármester.

A bábszínházi világnapról további információ a babszinhazivilagnap.wordpress.com oldalon található.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket