Városlista
2024. szeptember 20, péntek - Friderika

Hírek

2012. Március 14. 07:11, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

Miért károsak a szervezetre az üdítőitalok?

Miért károsak a szervezetre az üdítőitalok?

Az üdítőital nem más, mint cukros víz, ami elhízáshoz és cukorbetegséghez vezet – ez a tény már régóta ismert.

De vajon milyen hatást fejtenek ki a cukros üdítőitalok szervezetünkben, miért érdemes leszokni róluk? Ezeket az információkat gyűjtötte össze egy tanulmány, amelyről a Today Health számol be.

Egyrészt gyorsítják az öregedést. Legyen diétás vagy hagyományos, de minden kóla tartalmaz foszfátot, foszforsavat, amelynek túlzott fogyasztása szív-és veseelégtelenséghez, izomvesztéshez és csontritkuláshoz vezethet, ráadásul egy tanulmány azt állítja, hogy mindezek által felgyorsítja az öregedést.

Másrészt az égetett cukor rákot okozhat. Ugyanis egy korábbi tanulmány kimutatta, hogy a mesterséges színezékek rákkeltő hatásúak. Fogorvosok ráadásul felfedeztek egy „montain dew”-nak keresztelt szindrómát gyermekeknél, ugyanis náluk a túlzott vércukorszint üregeket okozhat a szájon belül. Emellett azt is megállapították, hogy a citrus alapú, valamint izotóniás italoknál az azokban megtalálható vegyi anyagok memóriazavarhoz, nagy mennyiségben való fogyasztása esetén idegi rendellenességhez is vezethet.

Nemcsak az üdítőital, a csomagolás is káros az egészségre. A biszfenol-A (BPA) az egyik legelterjedtebb műanyagipari alapanyag, amelyet már összefüggésbe hoztak a hormonzavarral, a meddőséggel, az elhízás, valamint a rák bizonyos típusaival.

Ötödik okként a szakértők az édesítőszereket sorolják fel, amelyet a szervezet nem képes lebontani, így hosszú távon vízszennyezést is okoz.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket